+32 496 30 51 70

10 jaar Schilderwerken Cochuyt

10 jaar Schilderwerken Cochuyt

Davy Cochuyt (Eeklo):

“Ik droom van schilderen en al 10 jaar lang mag ik mijn droom schilderen…”

Sinds 2006 scheert Davy Cochuyt uit de Brugsesteenweg in Eeklo hoge toppen met zijn schildersbedrijf. Heel wat particulieren en bedrijven, in het Meetjesland en ver daarbuiten, deden voor hun schilderwerken ondertussen een beroep op dit bedrijf, tot hun algehele tevredenheid.

Sinds een tweetal jaar neemt het succes zienderogen toe, wat Davy verplichtte tot uitbreiding, zowel in opslagruimte als in personeel. Deze topschilder kent duidelijk de kneepjes van zijn kwast. Taptoe ging langs voor een kleurrijk gesprek.

Stoof

Davy Cochuyt (38) kreeg de smaak van het schilderen al op jonge leeftijd te pakken.
“Toen ik op 16-jarige leeftijd tijdens een vakantiejob een halve dag bij een oom mocht gaan schilderen, beviel me dat zodanig dat ik meteen besloot om later schilder te worden”, zegt Davy Cochuyt enthousiast. “Ik moest er toen een ordinaire Leuvense stoof eerst afschuren en dan herschilderen. Toen ik thuis kwam zei ik vrij resoluut tegen mijn ouders: “Ik word schilder!”
Davy: “Geen evidente keuze, als je weet dat ik op dat moment nog in het PTI de richting houtbewerking volgde..”.
Maar ook toen al was Davy een doorzetter. Voor hij definitief koos voor een verder boeiend leven als huisschilder, maakte hij voor zijn ouders eerst netjes zijn studies schrijnwerk af.

Succesverhaal

“Eenmaal afgestudeerd ging ik aanvankelijk als industrieel schilder aan de slag bij het bedrijf O.I.L. in Maldegem. Om metalen constructies te schilderen, zoals spoorwegbruggen bijvoorbeeld. Daarna ging ik drie jaar werken bij GMC. Daar waren de werken minder industrieel, ik moest er vaak burelen schilderen. Het werk werd diverser, ik kon mij in de breedte bekwamen.”
Na GMC ging Davy aan de slag bij de Maldegemse schilder Rik Vyncke. Hier wordt hem langzaamaan duidelijk welke richting hij later uit wil: als zelfstandige met een eigen schilderscarrière… Hij schildert er voor particulieren en besluit na nog eens drie jaar extra ervaring bij Rik Vyncke om uiteindelijk zelf een schildersbedrijf te starten.
Het wordt het begin van een onvermoed succesverhaal.

Personeel

Inmiddels had hij Stefanie Driessen-Andries leren kennen. Hij 20, zij 17. Allebei- uit Eeklo. Het klikte meteen. Stefanie werkte in het bedrijf van haar vader en deed er onder meer de administratie. Drie jaar later gaan ze samenwonen en ondertussen zijn de kinderen Mathisse al 11 en Lente 8 jaar oud. Stefanie doet naast haar halftime job in een interimbedrijf nu de administratieve en boekhoudkundige paperassen van het eigen kleine familiebedrijf.
Maar vrij snel lonkte al de uitbreiding. Na vier jaar als eenpersoonsbedrijf actief te zijn geweest, neemt Davy in 2010 een eerste personeelslid aan. Het succes houdt aan en offerte-aanvragen blijven binnenstromen. In 2012 volgt een tweede en in 2013 een derde schilder. Op dit ogenblik werken 4 schilders samen met Davy. Want hun baas is geen man van “den bureau” die personeel ’s morgens op de werf ‘afzet’ en dan voor de verdere dag verdwijnt.  
“Ook al weet ik dat ik 100 procent op mijn personeel mag vertrouwen, toch ben ik er nog graag bij op het werk en help ik graag zelf mee. Ik schilder gewoon veel te graag”, aldus Davy Cochuyt, bijna als excuus. Ook regelmatige cursussen en opleidingen in de nieuwste schildertechnieken volgt hij samen met zijn medewerkers.

Uitplamuren eerst

Wie voor binnen- of buitenschilderwerken in zee gaat met Davy Cochuyt, is zeker dat alles volgens de regels der kunst uitgevoerd wordt.
Davy: “Eerst wordt alles zorgvuldig blank gezet en uitgeplamuurd. Een secuur voorbereidend werkje dat nogal wat tijd in beslag neemt. Een goede basis is immers heel belangrijk voor een succesvol eindresultaat. Wij zijn zo gaandeweg gespecialiseerd geraakt in het aartsmoeilijke uitplamuren van naden tussen gyproc-gipsplaten. Ik daag je uit: bij ons mag je er langskijken: gegarandeerd één plat effen vlak, ook het plafond met vol licht erop! Pas als de ondergrond goed staat, starten we met een voorbereidende properheidscouche (primer), gevolgd door altijd een tweede en een derde definitieve eindlaag.
Davy Cochuyt gebruikt als basis al langer de kwalitatieve hoogstaande verven van Sikkens en Herbol.
“Maar dan uitsluitend de verven uit het topsegment van het merkaanbod”, legt Davy uit. “Wel iets duurder, maar je merkt achteraf duidelijk het verschil. Steeds ook tot grote tevredenheid van de klant. Die ziet dat ook.”

Accent-toets

Naast binnen- en buitenschilderwerken biedt Davy’s schildersbedrijf ook (op heden steeds meer gevraagde) behangwerken aan, naast  speciale decoratieve schildertechnieken voor een extra persoonlijke toets aan het interieur en op speciaal verzoek ook vloer- en wandbekleding.
Davy: “Vandaag de dag kiezen heel veel mensen ervoor om vliesbehang aan te brengen, dat nadien geschilderd wordt. Vaak wordt dat gecombineerd met een leuke accenttoets op het trendy behang. Op aanvraag komen we langs voor voorafgaandelijk kleuradvies ter plaatse. Maar ook de spreekwoordelijke na-service wordt niet verwaarloosd. ‘s Avonds nog eens binnenspringen voor een lekje verf op een vergeten plekje ? Of nog snel een kadertje gaan ophangen? Niets is Davy en zijn makkers te veel. Van passie gesproken…
“Ik vind dat dit alles van nature tot de kern van ons schildersmetier behoort”, legt Davy uit.

Kort op de bal

Davy Cochuyt is tevreden met zijn 4 professionals. Het zorgt soms handig voor dat extra duwtje meer. “Maar er kan nog altijd eentje bij”, knipoogt hij naar potentiele kandidaten.
“Doordat we met twee teams werken, kunnen we onze schilderwerken steeds vlotter afwerken”, zegt Davy, die steeds zelf alle werken nauwkeurig opvolgt. “De laatste dag kom ik altijd nog eens langs om te kijken of alles goed verlopen is. Met twee teams kunnen we ook soms grotere of dringend gevraagde werken aan.”
Davy schafte zich onlangs een extra bestelwagen aan. Zo kan hij zich nog vlotter met gerief tussen de verschillende werven verplaatsen. En Stefanie blijft achter de schermen administratief meevolgen.
“Wij spelen steeds kort op de bal, vooral  voor snelle en correcte offertes”, zegt zij als noodzakelijke ‘female’ toets in dit snel groeiend bedrijf.

Verjaardagsgeschenk

Met het oog op de toekomst en als privé verjaardagsgeschenk voor hun 10-jarig bestaan, kochten Davy en Stefanie onlangs een magazijn op Nieuwendorpe (industriepark).
“Het werd hier bij ons thuis stilaan teveel de zoete inval van leveranciers en ook onze garage barstte uit haar voegen”, zegt Stefanie Driessen-Andries. “Daardoor werd, met ook nog twee opgroeiende kinderen, onze privésfeer een beetje overbelast. Met ons nieuw magazijn op Nieuwendorpe is dat nu volledig opgelost. We beschikken er over voldoende stockruimte en leveranciers kunnen er met een cijfercode verf en ander materiaal leveren zonder dat we er zelf aanwezig moeten zijn.”

(Michel Wijne/Piet De Baets)

Davy Cochuyt

Algemene Schilder- & behangwerken
Spanjaardshoek 60B
9991 Adegem
Oost-Vlaanderen

CONTACT

+32 496 30 51 70
BE 0599.763.569

Over ons

Wij zijn een jong en dynamisch team dat steeds op een professionele manier streeft naar een perfecte afwerking met de meest kwalitatieve materialen.